Jomfru Maria på caminoen

Maria av Roncesvalles er en sølvkledd trestatue som kom til Roncevalles i det trettende århundret fra Toulouse i Frankrike. Inntil det attende århundret ble den holdt skjult bak et forheng og kun ved spesielle 1. I dag er den plassert bak alteret i koret på en høy sokkel under en bred og luftig baldakin og flankert av to engler. Denne baldakinen er fra 1945 og en identisk kopi av baldakinen i domkirken i Gerona, men det har også tidligere vært baldakin over jomfru Maria her i kirken. Jomfru Maria av Roncesvalles ble vernehelgen for regionen Navarre i 1960-årene.

Treskulpturen er som kirken gotisk, men det romanske kan ses i skulpturens frontalitet og symmetri. At vi er i den gotiske periode, kan sees i at figurene er mer levende fremstilt enn hva som var vanlig i den romanske periode. En detalje er de fine foldene i Marias drakt og at hun bøyer nakken, og er man pilegrim og ser opp, ser det ut som om hun ser moderlig på Jesusbarnet. På fotografier som er tatt i øyehøyde (over), skuer Maria forbi Jesusbarnet med et meget royalt og noe fraværende blikk i de mandelformede øynene. Det ser nesten ut som om kunstneren har fanget Jesus-barnet i et øyeblikks barnlig gestikulering etter morens oppmerksomhet (x minner om en ringle), men Jesusbarnet møter heller ikke morens blikk, men mot noe til høyre for hennes skulder. Skulpturen har sikkert alltid vært ment å ses nedenfra av pilegrimer og derfor er det deres blikk som her er det avgjørende. Send oss gjerne en kommentar om din egen opplevelse (gjerne bilder også!).

Klosterkomplekset er en gotisk perle i seg selv og bør nytes i fulle drag. Gå på oppdagelse og finn de små detaljer i murverket og som appellerer til deg. Å skimte konturene av f.eks. et hode eller et kors kan være som et personlig og litt intimt møte og skape et lite øyeblikk du vil huske når så mye annet er glemt.

Sancho VII el Fuertes grav , konge av Navarre

Museo de Roncesvalles

[innlegget er ikke avsluttet]

  1. anledninger vist frem for pilegrimer som en del av et innfløkt ritual

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.